Indlikse verhalen

Indlikse verhalen

 
Yves Bondue schrijft verhalen en novelles in opdracht van organisatoren als erfgoedverenigingen, Regionaal Landschap, bezoekerscentra, culturele en toeristische diensten van steden en gemeenten, musea,… Daarin laat hij zijn fantasie de vrije loop in spannende intriges en sappige dialect-dialogen, steeds gekoppeld aan waardevolle landschappen en natuur, erfgoed, cultuur en lokale gastronomie.

Veel van deze teksten brengt hij geregeld als verteltheater of als muzikale vertelwandeling op locatie, geanimeerd en van eigen liederen en accordeonmuziek voorzien. Een aantal van deze verhalen zijn uitgegeven in de verhalenbundel Indlikse Toeren in de Westhoek
 
 

In Dulce Jubilo! (2023)
Het onderwerp van deze vertelling zijn het jubileum en de schilderachtige manier waarop dit door de jaren heen in de Westhoek werd gevierd. We leren niet alleen hoe het Festival Dranouter in 2024 aan zijn 50ste editie toe is, maar ook hoe Bertje van Het Boerhof Bachten de Brulooze zijn 20ste huwelijksverjaardag herdenkt. Pastoor Lemire ontdekt dat zijn parochie 900 jaar bestaat en Gina van kapsalon Margikap jubileert met haar vijfde kind (weliswaar slechts in 3 worpen). Het dorp met zijn inwoners die we naderhand zo goed kennen ontwaakt, herdenkt, viert en jubileert. Boudoirs worden aangerukt, schuimwijn geopend. Tinnen met gegraveerde namen, sierbloemstukken, garnaalcoktails en kroketten: kom en viert allen mee!
 
 

Lucien Storme - Yves Bondue

De sprinter van de Zwynebak (2022)
Exact in het midden van Kemmel, Nieuwkerke, Wulvergem en Dranouter bevindt zich het gehucht de Zwijnebak. Daar waar zich nu herberg-vakantiehuis 't Groen Blad bevindt woonde de familie Storme in het begin van de twintigste eeuw. Zij hielden er café De Brieke open en boerden op het land errond, aan de oevers van de Douvebeek. In 1916 werd hun zoon Lucien Storme geboren, die het fietsen leerde in de heuvelachtige velden en dreven van Heuvelland. In 1938 zou hij Parijs-Roubaix winnen.
In dit boeiende verhaal verneemt u hoe hij een van onze grootste wielrenners werd en op jonge leeftijd aan zijn einde kwam. Een tragisch en ontroerend verhaal over een van onze nagenoeg vergeten Flandriens.
 
 

Sterrebos - een verhaal van Yves Bondue

Het Geheim van de Sterresteen (2021)
De omgeving van het Sterrebos en het Bergmolenbos van Rumbeke komt tot leven, verteld door de ogen van de bijna honderdjarige Elisabeth, die haar kleindochter een geheim toevertrouwt. Warm, ontroerend en essentieel voor inzicht in dit gebied vanaf de IJstijd tot op heden.
Dit verhaal kwam tot stand in opdracht van Stadlandschap West-Vlaamse Hart en met de steun van de Provincie West-Vlaanderen.
Meer info: Het Geheim van de Sterresteen
 
 

Koninklijke Maatschappij Elk Het Zijne (2020)
Voor dit verhaal vertrok Yves Bondue vanuit een van de nog overgebleven mottes in het Vlaamse landschap. Daar stonden ooit burchten, vaak de eerste markering van de plaats waar later een dorp ontstond.
Machthebbers van die tijd oefenden er sinds de vroege middeleeuwen in de valkenjacht, boogschieten en speerwerpen, disciplines waar later allerlei volkssporten uit zijn ontstaan.
De karakteristieke belangstelling voor volksspelen en -sporten in West-Vlaanderen komt in dit verhaal tot leven in de avonturen van een aantal kleurrijke figuren: een compleet dorp is in de ban van vogelpik, de staande wip, bolletra, javelot, manillen en de toeptafel. Met dit dolkomisch relaas van typisch Vlaamse verschijnselen schreef Yves Bondue een verhaal vol hanen, vinken, duiven en dobbelstenen.
 
 
 

Fietjefatjerie in de Sixtusbossen - een verhaal van Yves Bondue

Fietjefatjerie in de Sint-Sixtusbossen (2020)
In dit romantische verhaal komen we alles te weten over de omgeving van De Lovie, Dozinghembos en de Canadabossen van Proven. Maar ook over de geschiedenis van bosrijk Vlaanderen van de middeleeuwen tot nu. Intussen krijgen we verslag van een ontluikende liefdesaffaire tussen de schuchtere Pieter en de flamboyante boerin Sofie, van zijn gevoelens en van haar rood gelakte nagels...
Yves Bondue schreef dit verhaal in opdracht van Regionaal Landschap Westhoek & De Lovie vzw en met steun van de Provincie West-Vlaanderen. De integrale tekst met bijgaande wandelbeschrijving en plattegrond is hier verkrijgbaar.
 
 

Café De Zwerfkei

Café De Zwerfkei (2019)
Het volkscafé is een uitstervend fenomeen. In het Poperingse evenwel, zowel aan deze als gene zijde van de Frans-Belgische grens, zijn er nog wel heel wat overeind gebleven. In authentieke cafésfeer speelt dit verhaal zich af: mysterie, humor en vooral heel veel bier mengen zich en bloeien open tot fantasmagorisch visioen; het decor en de personages zijn een fraaie schets van het toogleven aller tijden. Doorspekt met bier- en drankliederen.
 
 

d'Armen gekruist! (2019)
Velen blikken vol nostalgie terug op de jaren in de lagere school. De klasfoto, catecheselessen en de klasmis, de schoolreis naar het Hellend vlak van Ronquières, het medisch onderzoek en de iconische cutiproef. De geur van de refter en af en toe de patat tegen de kop vanwege meester Butaeye: herleeft uw jeugd en zingt allen mee: Mijn herder zijt gij! Heer, dicht bij U wil ik waken!
 
 

Een berg vol verhalen

Een Berg vol Verhalen (2019)
Geen heuvel herbergt meer verhalen dan de Kemmelberg: het steendtijdperk en Kelten zijn er aanwezig, Romeinen kwamen er voorbij. De Dries draagt nog vroeg-middeleeuwse sporen en de beeldenstorm ontstond er. Er passeerden ketters en geuzen, inquisitoren, religieuzen, soldaten in de Eerste en Tweede Wereldoorlog, er ligt een bunker tegen de dreiging van een derde, uit de periode van de Koude Oorlog. Er is een weelde aan hedendaagse gastronomie, vernieuwde wijnbouw en bovenal: een van de mooiste stukken wandelnatuur van Vlaanderen. Ontdek in dit decor het wedervaren van een kleurrijke stoet dorpelingen met niet altijd even compatibele plannen.
 
 

Dokter Heuvelland (2018)
In dit erfgoedverhaal van Yves Bondue krijgen we zicht op een hele reeks medische praktijken van onze voorouders. Dit leidt tot een hilarisch verhaal, niet altijd voor gevoelige zielen aangewezen.
Dit is een van de vele verhalen uit de geïllustreerde verhalenbundel Indlikse Toeren in de Westhoek.
 
 

De Blankaart - foto WXII/Luc Vanhoucke

Het Vogelkind (2018)
De folklore rond watervogels wordt in dit verhaal verteld in de ultieme habitat van roerdompen, smienten, reigers en aalscholvers: De Blankaart. Tevens komt de geschiedenis van het kasteel en zijn bewoners aan bod, evenals een intrige waarin een vijftal dorpelingen en een tandarts elkaar beurtelings een hak zetten. Een nat verhaal om te watertanden.
Dit is een van de vele verhalen uit de geïllustreerde verhalenbundel Indlikse Toeren in de Westhoek.
 
 

Kun je de sterren horen zingen?

Kun je de sterren horen zingen? (2017)
De jonge Lucas ontdekt vanuit zijn boomhut aan de rand van het park de omgeving van de Poperingse Vleterbeek, de bibliotheek de Letterbeek, onbekende straatjes en steegjes tot aan het hopmuseum, waar hij ontdekt dat Dirk Frimout, de eerste Belgische astronaut aldaar geboren is. En dat komt goed uit wanneer hij een nooit eerder ontdekte ster ziet. En hoort. Want ze blijkt te zingen…
 
 

Heilig Heuvelland

Heilig Heuvelland (2017)
Dit verhaal is geïnspireerd op de veelvuldige bizarre (en vaak zelf ontworpen) religieuze praktijken van mijn eigen grootmoeder Marie-Louise Knockaert (Vlameritinge, 1899-1986). Pertsjoenkelen om aflaten, slunsekapellen en achterwaartse processies, het komt allemaal aan bod in een decor van veldkapellen, Mariagrotten in nepnatuursteen, plastic boeketten en geverniste heiligenbeelden. In dit decor fantaseert auteur Yves Bondue een hilarisch verhaal onder de kerktoren.
Dit is een van de vele verhalen uit de geïllustreerde verhalenbundel Indlikse Toeren in de Westhoek.
 
 

Vergeten Gerstenat

Vergeten gerstenat (2017)
Dit dolkomische verhaal heeft een tragische grondlaag. Net als het bier zelf, dat brouwersgast Jan brouwt, terwijl hij mijmert over de onbereikbare dochter van zijn baas. Het verhaal is gesitueerd in Lo, dat de voorbije eeuwen veertien brouwerijen kende en net voor de Eerste Wereldoorlog meer dan 50 cafés. In dit verhaal schetst Yves Bondue de brouwerijcultuur in Vlaanderen op zijn best!
Dit is een van de vele verhalen uit de geïllustreerde verhalenbundel Indlikse Toeren in de Westhoek.
 
 

De Kronieken van Heuvelland (2016)
Weinig regio’s kenden door de eeuwen heen meer bezoek van buitenaf dan Heuvelland. Kelten en Romeinen, papen en inquisiteurs, miskende genieën zoals Petrus Plancius, wijnbouwers, smokkelaars en komiezen, soldaten en boeren, zwervers en toeristen, muzikanten en festivalgangers. Een grillige fantasie met veel horror en humor. En bovenal de reden waarom exact hier het grootste festival van West-Vlaanderen ontstond in 1975.
Dit is een van de vele verhalen uit de geïllustreerde verhalenbundel Indlikse Toeren in de Westhoek.
 
 

Westerwijn (2015)
Westerwijn is een novelle in zes historische episodes waarin de geschiedenis van de wijnbouw in de Westhoek glashelder wordt verteld door Yves Bondue. Van 500 voor Christus, tot op heden, met één rode draad die tot een ontknoping leidt en de lezer/luisteraar verbluft aan de grond nagelt. Goede grond. Grond voor wijnstokken. Hou de kurkentrekker alvast klaar.
Dit is een van de vele verhalen uit de geïllustreerde verhalenbundel Indlikse Toeren in de Westhoek.
 
 

Blauwen in de wind (2014)
Over de grenssmokkel bestaan tientallen verhalen en anekdotes. Yves Bondue verzamelde ze in één verhaal rond de spannende intrige op de grens tussen de Westhoek en Frans-Vlaanderen.
Dit is een van de vele verhalen uit de geïllustreerde verhalenbundel Indlikse Toeren in de Westhoek.
Je kan dit verhaal ook Integraal beluisteren als podcast: podcast Blauwen in de Wind
 
 

Gekrulde zinnen (2013)
Hierin gaat een hopeloos verliefde dichter op jacht naar de liefde van zijn leven. De poëzie van de Westhoek komt tot leven, maar zijn illusies sterven. Of net niet, want aan het einde van een wrede levensles doemt er altijd een reddende engel op. Al is dat in dit geval Jenny van Café het Vraagteken.
Dit is een van de vele verhalen uit de geïllustreerde verhalenbundel Indlikse Toeren in de Westhoek.
Je kan dit verhaal ook Integraal beluisteren als podcast: podcast Gekrulde Zinnen
 
 

Raven Kaas (2007)
Het prachtige gebied tussen ’s Graventafel en Tynecot Cemetery in Passendale vormt het decor van een grappig verhaal over Raven, hulpje in de Kaasmakerij Sint-Joseph. Een beekvallei, een paar bosjes, een liefje links en rechts en een dorpsintrige die leidt tot een dolkomische ontknoping.
Dit is een van de vele verhalen uit de geïllustreerde verhalenbundel Indlikse Toeren in de Westhoek.